OM SNUS

Generelt

Snus er et produkt som vanligvis inneholder tobakk og nikotin, men som også er tilgjengelig i varianter nikotin, tobakk eller tobakk-nikotin. Den originale snusen var tørr og ble brukt som en snus (i dag kalt snuff), og ble tatt ved å snuse den inn i nesen.  

Porsjonssnus leveres i fuktige poser og gir derfor en annen smaksopplevelse sammenlignet med den hvite snusen.  

White porsjon er den mest populære snustypen på markedet. White snus er ikke like fuktig som vanlig porsjonssnus, noe som gjør at snusen renner mindre og bevarer smaken lenger.  

All white porsjoner består som regel av vasket tobakk, en meget liten mengde tobakk eller en blanding av cellulose og tobakk. Det finnes også helt tobakksfrie varianter, som fortsatt inneholder nikotin. All white snus er en veldig hvit snus som renner lite. Dette sørger for at du ikke misfarger tennene dine samtidig som du får den klassiske snuslukten.  

Løssnus har over 200 år med historie og er fortsatt høyt verdsatt av snusbrukeren som søker en tradisjonell snus opplevelse. En dose løs snus inneholder omtrent dobbelt så mye snus som en dose porsjonssnus. Smakene er klassiske og tobakklignende.  

Nikotinfri snus er et nikotin og tobakksfritt alternativ til vanlig snus. Det er et passende valg for de som ønsker å trappe ned på nikotin, stoppe helt med nikotin eller bli kvitt sigarettene en gang for alle.

Dagens klassiske våtsnus består av finmalt tobakk behandlet med saltvannsløsning og natriumkarbonat, hvoretter enten fermentert eller pasteurisert i varmeprosesser. Etter dette behandles snusen med smak og smak i henhold til produsentens ønsker.  

Snus beregnet til oral bruk er plassert under overleppen hvor nikotin absorberes av kroppen og transporteres gjennom blodet. Snus er en mindre farlig alternativ til tobakksrøyking, noe som har ført til noen bruker snus som sett å bli kvitt sigarett avhengighet. Snus eller snuslignende produkter brukes over bakken. Men det nordiske designet er størst i Sverige, Norge, USA, Russland, Sveits og Danmark.  

Snussorter

Løssnus

Det hele begynte med Jacob Ljunglöf og hans Ettan. I dag, 200 år senere, finnes det hundrevis av ulike varianter. Alle med vidt forskjellige smaker, nyanser, og dufter—fra grovt til fint. Årsaken til det er nok det samme som når Ljunglöf begynte å masseprodusere bøndenes elskede snus. Det vil si: det er fortsatt et stort marked for de som ønsker den kraftige og umiddelbare smaksopplevelsen bare løssnusen kan gi.

Populære sorter: Ettan løs, Grov løs, Kronan løs, Granit løs, General løs.  

Original Portion

Original Portion er rett og slett løssnus pakket i porsjonsposer. Sammenlignet med hvite porsjoner, har Original Portion en kraftigere smak, er mer fuktig og mørkere i fargen. I tillegg fuktes porsjonen under produksjon, noe som gjør at de renner mer. Porsjonssnus ble først introdusert på 70 tallet, og kan sees i sammenheng med at helsefarene ved røyking stadig ble mer aktuelt i media.

Populære sorter: General porsjon, Kronan porsjon, Knox porsjon, Granit porsjon.  

White Portion

White Portion er en hvit porsjonssnus som er tørr utenpå og fuktig inni. Dette gjør at snusen renner minimalt, og både smak og nikotin blir jevnt fordelt over en viss tidsperiode. Hvit porsjon ble først lansert i 1998 og har siden den gang økt jevnlig i popularitet. I 2017 var hvit porsjon markedets mest populære snus.

Nye og spennende sorter: Knox Slim, Nordic Storm, Thunder NRG, Skruf Blackline.  

All White

All White er snusverdens siste skrik. De kritthvite porsjonene består enten av vasket tobakk eller en blanding av cellulose og tobakk. Snusen leveres ofte i miniformat med en tørr utside. Disse egenskapene gjør at snusen ikke misfarger tenner, og den typiske snuslukten er minimal.

Populære varemerker: Epok, Omni, On!  

Størrelser og utforminger

Normal

Normal, Original eller Large har vært de mest populære snusstørrelsene i over 40 år—helt siden Tre Ankare, markedets første porsjonssnus, ble lansert. I dag har de aller fleste snusmerkene på markedet—fra Ettan til Änglaholm—normale porsjoner i sitt sortiment. Selve vekten på porsjonene varier fra 0,5 gram til 1,2 gram. Dette gjør at snusen passer bra til alle som ikke leter etter noe lite og diskré. Smaks- og nikotinnivå kan også være høyere i store porsjoner.  

Slim

Salget av slimsnus har økt mye i 2000-årene. De leveres i både brune og hvite porsjoner, og formen på porsjonene er smalere—og noen ganger lengre—enn normalt. Den spesielle formen gir en snus som sitter diskré og komfortabelt under leppen, noe som er årsaken til at den er så populær. Slimsnusen inneholder mindre snus enn den normale, og er som regel på under 1 gram per snus.  

Super Slim

En porsjon som er enda smalere enn Slim—perfekt for dem som vil ha en snus med minimal passform. Enn så lenge finnes snusen kun i Generals Generation 3-sortiment, men med stor sannsynlighet kommer vi til å se flere varemerker omfavne Super Slim i nær framtid. Porsjonene veier omtrent halvparten av en normal porsjon.  

Mini

Mini er den desidert minste porsjonen på markedet. Selve formen er lik en normal porsjon, men veier omtrent 30% av vekten til sistnevnte. Det er en enkel og diskré variant som passer de fleste—spesielt for dem som ønsker en snus som hverken kjennes eller synes noe særlig. Minisnus leveres ofte i fiffige, små bokser som passer i selv de strammeste bukselommer.  

Løssnus — Nyanser og malegrad

Finmalt løssnus er ofte enkel å bake og henger godt sammen uten å miste formen. Den har imidlertid en svakere tobakkskarakter enn de mer grovmalte variantene. Mellomtingen finner man i det som kalles mellommalt—en snustype man finner hos General Løs og Kronan Løs. Jo grovere snusen er, jo hardere må den bakes.

Vi selger også løssnus der tobakksbladene har blitt kuttet i stedet for å males. Dette kalles Single-cut snus. Singe-cut betyr at tobakken skjæres i strimler som er mindre enn én millimeter brede. Dette gir en særegen snus- og smaksopplevelse som skiller seg ut fra andre typer løssnus. Single-cut finnes hos blant annet Craftes Snus og General Kardus 2017.